Aanbod 2016

Thema’s
Leve het verschil!

Leve het verschil!

Een reis door je binnenwereld met Voice Dialogue – Judith Budde, Het Balkon
In Voice Dialogue & ‘de Psychologie van de ikken’ gaan we ervan uit dat ieder mens uit vele, vaak tegengestelde ‘ikken’ bestaat. Sommige van die ‘ikken’ voeren de boventoon in ons leven; andere ‘ikken’ zijn meer op de achtergrond geraakt. Groei is ons vermogen om steeds meer kanten van onszelf te ontdekken en toe te laten. En ook te luisteren naar de ‘ikken’ die we liever wegduwen. Voice Dialogue is een krachtige methode om mensen bij dat leerproces te begeleiden.
In deze workshop krijg je op een levendige manier inzicht in deze methode. Judith Budde illustreert met vele voorbeelden de verschillende ‘ikken’ die in ons leven een rol spelen. Je ervaart wat de kracht is van Voice Dialogue in coaching en je krijgt een indruk of het werken met Voice Dialogue iets voor jou is.

Eerste Hulp bij Tegenzin – Ulberthe Wielinga, Buro Winners
Iedereen heeft wel eens last van tegenzin. Door tegenzin verspillen we flink wat tijd met mopperen, onszelf zielig vinden of smoezen bedenken. Begrijpelijk, maar ook ontzettend onhandig. Want de meeste dingen doe we uiteindelijk toch, omdat het moet, afgesproken is of omdat het van ons verwacht wordt.
In deze workshop krijg je zicht op je eigen tegenzin en word je alles aangereikt om je eens flink over je eigen wonderlijke gedrag te verbazen. Daarnaast zoomen we in op wat je kunt doen als je in je werk te maken krijgt met mensen met tegenzin. Je gaat naar huis met minstens 3 tips die je direct uit wilt proberen.

Als jij straalt, ga ik kwispelen, als jij baalt ga ik…? – Daniel Gelooven, Hondenspiegel
In deze workshop maak je kennis met de kracht en wijsheid van honden. Ze kunnen troosten of provoceren. Je maatje zijn of je leermeester. Je weet nooit wat er gaat gebeuren. Laat jij je verrassen door onze Jack Russel of zie je meer een uitdaging in de roedelleider? Wie weet kijkt onze knuffel beer wel recht in je hart.

Teams in turbulente tijden

2. Teams 

Greep op onderstromen in teams – Rene Meijer, Het Balkon
Stel je wordt gevraagd een team te trainen of te coachen ‘want de communicatie loopt niet goed’, ‘het team moet zelfsturend gaan werken’ of ‘mensen spreken elkaar niet aan en er zijn veel spanningen’. Hoe pak je het aan? Wat wordt je invalshoek? Welke benadering brengt duurzame verandering tot stand?
In deze workshop leer je hoe je kunt herkennen wat er bij teams speelt in de onderstroom. Want teams kennen eigen patronen en een eigen dynamiek. Als je door de ‘groepsbril’ kijkt vallen je onderstromen en processen op die je niet ziet als je alleen naar de afzonderlijke individuen kijkt. En je krijgt de beschikking over interventies die je als trainer, teamcoach of HR-professional kunt toepassen in teams. De groepsdynamische aanpak van René Meijer vindt zijn basis in de psychoanalyse en de systeembenadering. Deze invalshoeken bieden praktische handvatten voor duurzame verbetering van de samenwerking in teams.

Hoe ondersteunende diensten weer écht ondersteunend worden – Suzan Knippenberg, Verdraaide Organisaties = helaas geannuleerd
Maatschappelijke organisaties in Nederland zijn terug aan het gaan naar de ‘bedoeling’. Daarin komt de cliënt, bewoner of leerling meer echt centraal te staan en wordt meer eigenaarschap neergelegd bij de professionals. Dit heeft een grote impact op de ondersteunende diensten die geconfronteerd worden met enerzijds professionals die allemaal anders (willen) zijn en anderzijds een binnenwereld, buitenwereld en efficiencydenken die juist sturen op standaardisatie. Het gevolg daarvan is dat ondersteunende diensten niet meer als ondersteunend ervaren worden. Tijd om een nieuwe zelfbewuste rol te vinden, want ook in de toekomst zijn ondersteunende diensten enorm belangrijk. Waar zit de toegevoegde waarde en hoe geef je daar vanuit de stafpositie vorm aan?

Deep Democracy: De kracht van de minderheid – Thomas de Vries, Outing Holland
Deep Democracy is een besluitvormingsmethodiek die de inzichten van de minderheid meeneemt, zonder te gaan polderen. Groepsbesluiten winnen aan kracht door sluimerende verschillen van mening en verborgen oorzaken van conflicten sneller naar de oppervlakte te brengen. Bij Deep Democracy is er oprechte aandacht en waardering voor andere meningen. De methode is een effectief middel om de onderstroom naar boven te krijgen. Daar wordt de besluitvorming beter en de werksfeer veiliger van.
Deep Democracy biedt een handvat om groepen waar veel emoties en conflicten spelen op neutrale manier te begeleiden. Onze ervaring leert dat iedereen die kennis heeft gemaakt met Deep Democracy direct anders te werk gaat bij het nemen van (groeps)besluiten, waar dan ook. Want de principes uit de methode zijn niet alleen toepasbaar in de werksituatie, maar ook ook op de (sport)vereniging, op school of gewoon thuis.

Samensturing live – Rianca Evers–den Ouden, De Veranderstudio
In een live experiment ervaar je het verschil tussen hiërarchische sturing, zelfsturing en samensturing. Ook ontdek je waarom Samensturing het antwoord is voor teams in turbulente tijden.

Ongewoon Goed Vergaderen | effectief en energiek vergaderen in het 3.0 tijdperk – Rob de Haas, Orange Field
Ook moe van ‘we gaan bespreken…’ en ‘we moeten het hebben over…’. Deze omschrijvingen bieden iedereen de ruimte om alle kanten op te gaan. En voor je het weet, blijf je met elkaar in rondjes draaien en kom je geen stap verder. Loop je weer zo’n saaie vergadering uit waarvan je denkt: “Wat hebben we nu eigenlijk precies besloten?” Zonde van tijd, geld en energie. Daar kun je voorgoed vanaf. Met de aanpak van Ongewoon Goed Vergaderen creëer je een nieuw speelveld, met nieuwe speelregels!

Groove in je team – Gulian van Maanen, Cohezy/ BdB van Maanen
In muziek is de bassist de steunpilaar waar alles om draait. Ze zijn weinig zichtbaar maar als ze er niet zijn, stort de boel in elkaar. Ieder team verdient een goed functionerende bassist. In turbulente tijden is het nog belangrijker dat de bassist zijn werk kan doen. Scrum, Lean en IPM (in de bouw) zijn als werkwijze alleen succesvol bij effectief opererende teams. “Bassisten” spelen daarbij een cruciale rol. Hoe brengen we de bassisten als bescheiden superman/superwoman in stelling?
Workshop met live muziek van top bassist Jeroen Vierdag (o.a. Caro Emerald)

Op avontuur

3. avontuur

Zie het zelf – Mondo Leone, Het Instituut voor Verwondering
Details. Worden door grote mensen vaak over het hoofd gezien of voor bijzaak uitgemaakt. Maar ieder kind weet dat zij sporen, aanknopingspunten en handvaten zijn om op onderzoek en avontuur te gaan in de wereld van alledag. Jij bent zelf ook kind geweest en wist dat dus eigenlijk al lang. Je bent het alleen een beetje vergeten doordat je zo op de grote lijn bent gaan letten en niet meer durft stil te staan. Omdat dat achteruitgang is volgens het spreekwoord. Maar dat is helemaal niet waar. Alleen als je stilstaat kun je goed kijken. En pas als je goed kijkt, kun je echt zien. Het is kinderspel, dus hoe moeilijk kan het zijn?
Ik laat je in anderhalf uur even opnieuw naar de wereld kijken. En misschien wel voor altijd.

De natuur als visie: Inspiratiewandeling – Eric de Blok, Natuurvisie
Er zijn steeds meer tekenen dat onze maatschappij, in een steeds sneller tempo, een fundamentele verschuiving aan het doormaken is. Wat gaat er veranderen, wat moet veranderen en gaat iedereen wel mee? Deze vragen zorgen ervoor dat we naar andere voorbeelden en oplossingen moeten zoeken. De natuur stimuleert het denken in mogelijkheden. De werkende voorbeelden, voortkomend uit 3,8 miljard jaar experimenteren, zijn met eigen ogen te zien. De gevleugelde termen als ‘buiten de gebaande paden treden’ en ‘out of the box denken’ zijn hot. Maar hoe doe je dat nou? Door een inspiratiewandeling, met de natuur als inspiratiebron en een verteller die natuur en werkpraktijk aan elkaar verbindt.

Bruggen bouwen tussen taal- en beelddenken – Maarten Smit, Beelddenken
Ontdek de verschillen tussen taal- en beelddenken bij jezelf en bij de ander. Ga vanuit je eigen breinvoorkeur op zoek naar je minder dominante hersenhelft. Sla een brug tussen beiden met beweging en geluid en praktische modellen. Met als resultaat, rust of juist actie, evenwicht en een andere kijk op het samenwerken met wie ‘anders’ denkt.

In de hoogste versnelling: Ontwerpen in een snelkookpan – Mariel Rondeel, Kessels en Smit
Een gangbaar ontwerp- of innovatieproces neemt meestal weken tot maanden in beslag, waarin de tijd die betrokkenen vrijmaken versnipperd is. Hierdoor gaat tijd, focus, creativiteit en het gevoel van samen de schouders eronder zetten, verloren. Een ontwerpsnelkookpan is een mooi alibi om geconcentreerd te werken aan een klus waar veel denkkracht voor nodig is. De output die je wilt realiseren bepaalt de agenda, in plaats van datgene wat zo dagelijks op je pad komt.
In de workshop leer je meer over hoe je zelf een ontwerpsnelkookpan kunt inrichten en faciliteren. Je doet daarnaast zelf ervaring op met ontwerpen in de hoogste versnelling.

Hoe consistent is jouw organisatie? – Bas van Glabbeek, Involve
Is duurzaamheid een speerpunt, maar rijdt de voorzitter van de Raad van Bestuur in een grote SUV? Wordt Het Nieuwe Werken gepromoot, maar heeft de programmamanager een eigen kantoor? Dan zijn impliciete en expliciete communicatie niet 100% consistent. Pijnlijk voor een organisatie, want medewerkers hechten meer waarde aan impliciete communicatie dan aan expliciete communicatie. Zo verliest een organisatie aan geloofwaardigheid en vertrouwen. Maar hoe kan een organisatie consistent zijn? En welke rol kun je daar zelf in spelen? De vele voorbeelden combineren theorie en praktijk en je gaat ook zelf aan de slag om consistentie te bereiken!

Verassend Ontmoeten – Esther Glas, Glaswerkt
Beelden, vooroordelen, verwachtingen en weerstanden maken van ‘netwerken’ een ‘moetje’. Je moet het voor je werk, voor je baas, voor je bedrijf, voor meer opdrachten en misschien wel om te overleven. Dat ‘moeten’ staat een goed gesprek, een fijn contact of zelfs een langdurige netwerkrelatie in de weg. Maak er een avontuur van! Laat het gewoon gebeuren en er ontstaat plezier. En spanning. Ervaar dat die spanning te verdragen is en voel dat je het gesprek niet hoeft te sturen. Wees nieuwsgierig en stel vragen.
Ervaar in deze workshop dat je met een dosis lef, openheid en onwetendheid kunt ontmoeten. Ontmoetingen die kunnen leiden tot ….. ? Waar brengt deze zandbak-ontmoeting jou?
‘We zijn vergeten dat anderen op ons lijken en we doen alsof zij niet zo diep en kwetsbaar zijn als wij’. (Alain de Botton)

De Weg naar Compostela – William Strobbe, de Baak
Walking: Onderweg in het leven
William Strobbe liep 6 jaar geleden de Compostela Route vanuit Frankrijk. Twee maanden onderweg werd een verdiepend spiritueel avontuur. Hij schreef een boek over zijn inzichten en ervaringen. Hij nodigde een reeks collega’s en vrienden uit om mee beschouwingen te schrijven over het onderweg zijn naar de magische plek “Santiago de Compostela”.
Tijdens deze workshop staan we stil bij ons verlangen ‘de Weg’ te gaan. We reflecteren over levensthema’s: Is uiteindelijk niet alles een Weg naar je Bestemming?

LEGO® SERIOUS PLAY® – Remko Sietsma, Outing Holland
Lego® Serious Play® (LSP) is even effectief, veelzijdig als laagdrempelig. Schud een bak legosteentjes leeg en iedereen gaat aan de slag, ook mensen die meestal op de achtergrond blijven. Wat deze actieve werkvorm o.a. krachtig maakt, is dat deelnemers niet direct over zichzelf hoeven te praten, maar over het model dat ze hebben gebouwd. LSP wordt ingezet bij vraagstukken op het gebied van o.a. strategieontwikkeling, communicatie & samenwerking, productontwikkeling & innovatie of bij leiderschapsontwikkeling. LSP is lerend spelen en spelend leren avant la lettre!

Met LEF leven – Tica Peeman, Vistrainingen
Ergens in ons leven zijn we vergeten te doen, te experimenteren en risico te nemen. Maar het kan wel! LEF betekent in het Hebreeuws ‘hart'; doen wat je wilt doen. In deze workshop gaat het over jouw lef, dat wat jij wilt doen in dit leven. Tica begeleidt je omdat om te zetten in acties, plannen, alles wat jou helpt om je droom waar te gaan maken. Tica schreef in 2005 het boek ‘heb LEF, durf te veranderen’ en baseerde dit boek op de LEFtrainingen die zij gaf. In deze workshop ervaar jij hoe lef voor jou kan werken!

De Ruimtereis – Marjan Engelen, Marjan Engelen communicatie
Het klinkt zo aantrekkelijk en kansrijk; buiten de lijntjes kleuren en daarmee oneindige ruimte opzoeken. Buiten de lijntjes van je vakgebied, buiten de lijntjes van je rol in je organisatie of buiten de lijntjes van je eigen comfortzone. Theoretisch klinkt het mooi want door de ruimte op te zoeken kom je samen verder, tot meer innovatie tot slimmere oplossingen of betere prestaties. Maar wat gebeurt er als je dat doet? Met jezelf? Met de verbondenheid met je collega’s? Met het resultaat?
In deze workshop kun je deze ‘ruimtereis’ ervaren. Door de unieke samenwerking van Martin Wessels, tai chi docent en Marjan Engelen, docent op het gebied van communicatie en samenwerking, kun je die ruimte zowel voelen als duiden en meenemen naar jouw waan van de dag.

 Jezelf als instrument

4. jezelf

Moedig leven en werken – Judith Budde, het Balkon
We zijn allemaal kwetsbaar zo nu en dan, wijzelf als coach, trainer of HR-adviseur en ook onze opdrachtgevers, deelnemers en collega’s. Hoe herkennen we onze kwetsbaarheden? Wat zijn onze beschermingsmechanismen? En hoe kunnen we met meer moed en minder angst om te falen samenwerken en onze kwaliteiten inzetten? Boeiende materie, verre van soft, waar we in deze workshop op tal van manieren mee aan de slag gaan. Judith Budde geeft een levendige inleiding over de kracht van kwetsbaarheid en over het loslaten van perfectionisme, gebaseerd op het wetenschappelijke onderzoek van Brené Brown, op Voice Dialogue en op het werk van de psychiater/schrijver Irvin Yalom. Je krijgt inzicht in wat je nodig hebt om zelf als professional vrijer en meer jezelf te durven zijn. En tools om ermee aan de slag te gaan met je deelnemers/collega’s.

Ontvlam de kracht van je organisatie – Pieter van Gelder en Marcel van der Haas, Revolve
Sterke, goed presterende organisaties hebben één ding gemeen: ze weten hoe ze de kracht en het innovatieve vermogen van hun medewerkers het beste kunnen inzetten. Om daarmee resultaten te boeken in een continu en razendsnel veranderende omgeving.
In deze workshop maak je kennis met de Krachtmeter en ga je op zoek naar de turbo’s in jouw organisatie. Je onderzoekt vervolgens hoe je deze kracht in kunt zetten voor een specifiek vraagstuk waar jij mee te maken hebt. Voor iedereen die de kracht en energie in de organisatie wil laten ontvlammen!

Zie de basis van je vertrouwen (workshop met paard) – Ank Kampman, IKEV Flevoland (do & vrij)
Breng je basisvertrouwen als professional in kaart en ontdek waarin jij je onderscheid en welke behoefte aandacht nodig heeft. Breng een vraag in die je bezig houdt, waar je graag een antwoord op zou willen. Ervaar het CREF-Model én beleef hoe jij staat in je eigen basisfundament. Een beleving die oordeelloos ondersteund wordt door het paard. Deze workshop is niet alleen interessant voor de actieve deelnemer, maar ook voor de andere deelnemers omdat iedereen betrokken wordt in het proces. Ga jij deze beleving aan?

Puur jezelf zijn – Ellen Oude Lansink, de Houdingcoach
Lichaamshouding en levenshouding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In deze workshops ligt de nadruk op ‘puur jezelf zijn, echt zijn en van daaruit communiceren met je omgeving’. De lichaamshouding verbetert, het lichaamsbewustzijn wordt groter. Je wordt mentaal geprikkeld om veranderingen in te zetten die de creativiteit en persoonlijke groei bevorderen. Je wordt sterker en gaat bewuster leven. Spanning maakt ruimte voor ontspanning. Dit verhoogt op den duur je energie. Persoonsgericht wordt de lichaams- en levenshouding bekeken aan de hand van dagelijkse bewegingspatronen. Er wordt je een basis geboden waarmee je tijdens elke dag je kan richten op eigen bewegingen, de eigen lichaams- versus levenshouding. Ook leer je hier met andere ogen naar te kijken, bij jezelf en bij anderen.

De eerste indruk – Joost Tijdink, Buro Tijdink
Je krijgt nooit een tweede kans een eerste indruk te maken. Wij zien in een oogopslag of iemand gespannen is, druk, verlegen, zorg besteed aan zijn uiterlijk, van eten houdt, sportief is, manieren heeft, in ons geïnteresseerd is. In deze workshop leer je wat de indruk is die mensen op het eerste gezicht van je hebben. Tijdens deze workshop ervaar je hoe je overkomt. Maar je krijgt ook de kans om de indruk die anderen van je hebben, in overeenstemming te brengen met hoe je graag over zou willen komen. De workshop combineert theorie met praktische oefeningen en is gebaseerd op o.a. diverse theatermethodieken en NLP. Zonder dat we het ons altijd bewust zijn, is ons lichaam en onze stem het belangrijkste mondelinge communicatiemiddel dat we hebben. Zonder stem geen mondelinge communicatie! De stem is het middel tot contact, van het realiseren van vertrouwen en tot regie in het gesprek. Een bewuste spreker maakt keuzes in wat hij wil laten zien en doorklinken en zet ook op die manier zijn persoonlijk leiderschap in.

Het oog van de orkaan: Synchroon met jezelf in tijden van tumult – Ferry de Wit, Cura Menssana
Ons hoofd zit vol en de behoefte aan een rustpunt om ‘even bij te tanken’ wordt steeds groter. Maar hoe doen we dat? Hoe zorgen we ervoor dat ons brein ontlast wordt en deze voortaan op een verantwoorde manier wordt belast?
In deze workshop leer je meer over een relatief nieuwe wetenschappelijk gevalideerde methodiek uit de psychologie! Ik doe dit vanuit de evidence based methodiek ACT (Acceptance and Commitment Therapy).

Danscoaching ‘Dans je vrij’ – Corelle Strikker, Corelle Coaching
Danscoaching is een vorm van coaching waarbij je letterlijk en figuurlijk in beweging wordt gebracht. Dans en beweging in combinatie met gesprekken zijn het middel tot bewustwording, ontwikkeling en verandering in het coachingsproces. Hiervoor hoef je geen danspasjes te kennen of te leren. We gaan uit van het eigen lichaam en de expressiemogelijkheden die het heeft. Deze manier van coaching heeft een onderzoekend karakter en kan plezierig en ontspannen zijn. Het resultaat is dat je beter in contact komt met wat er binnen in jezelf speelt en hoe je daarmee om kunt gaan. Van beweging kom je tot beleving en daardoor tot, soms verrassende, inzichten.

Empowering people by Reiss Intrinsic Motivation – Karin Terpstra & Carla Hueck Martina
De kern van deze workshop is het ervaren van innerlijke drijfveren. Het intrinsieke motivatieprofiel van Reiss vormt hiervoor de basis waarbij theoretisch kader en persoonlijke ervaring op een speelse manier afgewisseld worden. Je ervaart in deze workshop je innerlijke drijfveren die inzicht geven in hoe je je leven leidt en hoe je persoonlijke keuzes maakt. Waar worden we tevreden en gelukkig van? Wat zet ons aan om mooie dingen in ons leven te doen? Hoe kan ik in mijn leven juist die dingen doen die mij succesvol maken? Middels het Reiss profile en actieve werkvormen wordt ervaren wat intrinsieke motivatie precies is. Wat je ermee kunt bereiken en waarom deze zo betrouwbaar is. De workshop wordt gepresenteerd door Karin Terpstra, directeur en eigenaar van Bite Coaching Nederland en Carla Hueck Martina, directeur en eigenaar van Experientia Curaçao. Samen gaan zij jou in anderhalf uur deelgenoot maken van hun overtuiging over innerlijke leiderschap.

Van sores naar succes

5. sores

Het CREF-spel | Praten over vertrouwen – Baukje van Leeuwen, IKEV
In deze workshop ervaar je aan de hand van het CREF-spel hoe je meer verbinding kunt aanbrengen met je gesprekspartners. Dit spel is heel toepasbaar voor de werkvloer, groepen collega’s of met je coachee om onderwerpen ter sprake te brengen die anders onbesproken blijven. Het spel brengt je tot praten over behoeften die een mens op ieder level heeft; veiligheid, zelfontplooiing, jezelf zijn, kennis, erkenning/waardering en fysiologische behoeften.

Mentaliserend coachen: bevorder zelfreflectie en inlevingsvermogen – Rene Meijer, Het Balkon
Je krijgt ze wellicht in jouw praktijk; mensen die in de problemen komen door hun persoonlijkheid en gedrag. Cliënten die zwart-wit denken, werknemers die als bot worden ervaren, leidinggevenden die alles willen controleren. Vaak gaat het om mensen met weinig zelfreflectie en inlevingsvermogen in anderen, die er baat bij hebben te leren mentaliseren. Mentaliseren betekent: kunnen voelen en denken over je eigen voelen en denken én dat van anderen. En ook: kunnen begrijpen dat gedrag wordt gedreven door motieven en intenties. Voor sommigen niet vanzelfsprekend!
In deze workshop krijg je inzicht in wat de achtergronden zijn van gebrek aan zelfreflectie en inlevingsvermogen. En je krijgt enkele handvatten voor het omgaan met deze cliënten en collega’s. Het wordt een interactief gebeuren, waarbij je zelf aan de slag gaat!

Loopbaanopstellingen: Het geheim van een goede organisatie – Anja Brasser, Clear Vision Opstellingen
Wat zijn belangrijke ingrediënten voor een goed functionerende organisatie? Door middel van opstellingen komt er helderheid in processen en relaties. Het gaat tot de kern zonder poespas en is oplossingsgericht.

EMDR als tool in de coachpraktijk – Caroline Bovee, IKEV
In veel therapieën wordt momenteel succesvol EMDR ingezet bij mensen om trauma’s te verwerken uit het verleden. Ook voor de coach is deze methode een passende tool in de coachpraktijk om coachees een stap te helpen zetten. Een essentieel element in het toepassen van EMDR is het telkens wisselen van de aandacht van links naar rechts met oogbewegingen (door handbewegingen van de therapeut of links-rechtsgeluiden via een koptelefoon). Een effect hiervan is dat de emotionele lading van een indrukwekkende gebeurtenis verdwijnt, waardoor de alarmbellen in het brein weer op een normaal niveau gaan functioneren In deze workshop maak je kennis met EMDR, hoe het werkt en leer je zelf een korte interventie uit het EMDR protocol Ook wordt er ingegaan bij welke soort coachvragen EMDR ingezet kan worden en voor wie EMDR geschikt is.

DDD wat moet je ermee? – Sibrenne Wagenaar, Link2learn en Joke van Alten, vanAlten, leren in bedrijf
Het draait deze dagen om het delen van kennis en kunde, nieuwe inzichten en innovatieve methoden: working out loud, share your work. Maar hoe doe je dat; wat deel je dan en met wie? Hoe vinden vakgenoten jou en zitten zij op jouw inzichten te wachten? We gaan actief aan de slag met deze vragen door te DoenDenkenDelen!

Samen Spelen met de onderstroom – Jacquelien Willemse & Bas Dingjan, Guide to Lead
De Onderstroom (Stef Bos)
Maar de onderstroom
Die niemand ziet
Bepaalt de richting
Op elk gebied Maar de onderstroom
Die niemand ziet
Bepaalt de richting
Op elk gebied
Als een kind gaat zwemmen in de zee, wordt er vaak gezegd: “Pas op voor de onderstroom”. Als volwassenen hebben we geleerd dat de onderstroom een bron van gevaar kan zijn. Wanneer er wordt gesproken over veranderen in organisatie dan hebben we het vaak over “taaie vraagstukken”. Tijdens gesprekken over de onderstroom in organisaties trekken mensen heel vaak een zwaarwichtig en ernstig gezicht.
In deze belevingsgerichte workshop gaan we samen spelen met de onderstroom. We gaan ontdekken welke schoonheid de onderstroom te bieden heeft. Waarbij we vooral stil zullen staan bij de zonnige kant van de onderstroom. Duik je met ons mee de onderstroom in?

Systemisch werken – Yvonne Zomer, AnderZom
Overal in de maatschappij vormen mensen met elkaar verbanden, zoals familie-, school-, werk- of in verenigingsverband. Elk lid van zo’n verband of systeem heeft daarbinnen een eigen plek en samen vormen zij een systeem. Tussen de leden van het systeem speelt, veelal onbewust, de dynamiek een belangrijke rol. Hieruit ontstaan onbewust patronen die in sterke mate bepalend zijn voor het individuele gedrag. Met behulp van een systeemopstelling wordt het verband van gebondenheid en verbondenheid doorgelicht, zodat de dynamiek naar het bewustzijnsniveau wordt getild en de ervaring van vrijheid doorleeft kan worden.
Aan de hand van korte oefeningen leer je in deze workshop de basisprincipes van het systemisch werken kennen.

Activiteiten

Bijzondere massage – Miranda de Groot
Als je bij mij op tafel komt, heb je een moment puur voor jezelf. Je komt tot rust, ontspant en geniet van een stevige ontspannende massage, waarbij je tot de ontdekking kan komen waar er blokkades in je lijf opgeslagen zitten. Ik geef massages vanuit mijn gevoel en intuïtie. Het is een rustige en contactvolle massage die met aandacht voor de persoon wordt gegeven, een ontmoeting van mens tot mens.

Tai Chi Choice, de kracht in het zachte – Martin Wessels
Kenmerk van Tai Chi Choice is zijn eenvoud. De oefeningen binnen Tai Chi Choice werken direct, zijn mild, scheppen rust, maken helder, zorgen voor een betere bloedcirculatie en verbeteren de ademhaling. Overmatige spanning wordt bestreden omdat je leert energie veel efficiënter te verdelen. Je ontdekt de “kracht in het zachte”. Men neemt zonder omweg waar, waarom en wanneer er een overmaat aan energie wordt verspild. Zo kan men per direct efficiënter omgaan met het energiepotentieel. De Tai Chi Choice-principes zijn dan ook praktisch en bruikbaar binnen vele dagelijkse situaties. No Nonsense dus! Ook niet onbelangrijk: De toon tijdens de Tai Chi Choice workshops is luchtig en onderhoudend maar allesbehalve “vluchtig”! Er mag gelachen worden en dit gebeurt dan ook veelvuldig!

Stoelmassage – Anita Tesselaar, Tessworks
Effe helemaal niks… Alleen jij op een heerlijke stoel zittend en je krijgt een massage, die afwisselend rustgevend/ontspannend is en dan weer activerend. Het goed voelen staat voorop.

The magic circle of art – Bertus Jan Meijer, Engelbertus
Naast werken en leren moet er ook flink gespeeld worden. Kunst is spelen met wat je tegenkomt tot er iets nieuws ontstaat… pure magie. Kom naar de magische cirkel en laat je denkhoofd even achter. Samen met anderen een uurtje expressief bezig zijn om de accu weer op te laden. Even lekker kleuren, handletteren, een zentangle maken, een mandala schilderen, een huis knutselen, een monster tapen of meeschilderen aan het grote kringendoek.

Speedcoaching met paard – Sanny van Essen
Salsa met Glenn Wielingen: Uit je hoofd, in de beleving!
 Pelgrimswandeling met Anne Stael

Meld je aan!